ΕΧΕΤΕ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑ. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 500 TERABYTE ΚΑΙ ΑΝΩ. "VARIMAGKAS" ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΣΤΟ INTERNET. ΤΟ ΠΙΟ ΜΠΕΣΑΛΙΔΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ.

30 Ιαν 2011

Αμανέδες..ένα κομμάτι του ρεμπέτικου τραγουδιού

Ενα  κομμάτι του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι οι Αμανέδες ή Μανέδες.Είναι και αυτό ένα είδος του ελληνικού τραγουδιού πολύ παρεξηγημένο,που οι πολέμιοί του το μόνο που είχαν να αντιπαραθέσουν ήταν οτι είχε τουρκική προέλευση.Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος διότι ο τούρκικος αμανές δεν έχει καμμία σχεση με τον ελληνικό αμανέ,όχι μόνο ως πρός την μελωδία του και το στίχο του αλλά και στην απόδοή του.Ο ελληνικός αμανές εχει μελωδία...
 και όχι εκείνο το μακρόσυρτο μονότονο ήχο του τούρκικου. Παλαιότερα σε ερωτήσεις σχετικά με την φωνή κάποιου τραγουδιστή,η απάντηση ήταν ανάλογη με το άν αποδίδει σωστά τον αμανέ "αλά τούρκα" ή στα ελληνικά.Βλέπουμε λοιπόν οτι και εδώ υπήρχε ο διαχωρισμός στην απόδοσή του.Ο ελληνικός αμανές είναι ένα είδος τραγουδιού δύσκολο να αποδοθεί απο κάποιον που μπορεί να τραγουδά σωστά αλλά για να αποδόση έναν αμανέ χρειάζεται να έχει κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες.Πολλοί πιστεύουν οτι ο αμανές ήλθε στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες,αυτό είναι λάθος.Ο αμανές ακουγόταν πολύ πιό πρίν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,Κρήτη,Νησιά,Μακεδονία,Πελοπόνησο κ.α. Ο αμανές ήταν τραγούδι του καθ'ενός που είχε μέσα του ντέρτι,ανάλογα με το ντέρτι του έφτιαχνε και το στίχο,το ντέρτι λοιπόν το είχε ο λαουτζίκος και κάπου εκεί βρίσκεται και η ρίζα της ονομασίας του.Λένε οτι προέρχεται απο το "αχ μάνα" αλλοι λένε απο το "αμήν",όλοι όμως συμφωνούν για την ελληνικότητά του.Δέν μπορούμε να κρίνουμε τον αμανέ εξ αιτίας των επιφωνημάτων του,άλλωστε σε πάρα πολλά τραγούδια λαϊκά ή δημοτικά ακούγονται επιφωνήματα όπως "βάϊ,όπλες.αμάν κα".
Οπως πολλοί είδαν το ρεμπέτικο σαν κίνδυνο για το κατεστημένο τους,διότι αυτό τούς πείραζε και όχι η προέλευση του αφού μέσα τους πίστευαν οτι το ρεμπέτικο όπως και ο αμανές ήταν έκφραση του ελληνικού λαού και άρα ελληνικό,έτσι είδαν και τον αμανέ ως κίνδυνο για το έθνος.Στο γραφτό του εθνικόφρωνα Ζαχαρία Παπαντωνίου περίπου στη δεκαετία του 1920 κρύβεται όλη η αλήθεια για ποιό λόγο πολεμούν το ρεμπέτικο και τον αμανέ:"Τι καθόμαστε ψυχροί και αδιάφοροι μπροστά σ'έναν κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξη του έθνους μας .Τον κίνδυνο που προστέθηκε κοντά στους άλλους που μας απειλούν,το τραγούδι που λέγεται αμανές.Πρέπει να το αντιλειφθούμε και να λαβουμε τα μέτρα μας πριν είναι αργά,πως τέτοια τραγούδια αποτελούνε κίνδυνο για τη δημόσια τάξη."
ΤΖΙΒΑΕΡΙ ΜΑΝΕΣ (Αχιλλέας Πούλος)
Αναστενάζω θλιβερά και κλαίω λυπημένα,δεν ήλπιζα τα χείλη σου να πούν κακό για μένα.Αμάν! να πεί κακό για μένα.
ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Ο "varimagkas" ευχαριστεί για την συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου